Krabkrabbels 11

Spiegeltjes om over te struikelen

Mensen die qua gedachten op elkaar zijn afgestemd nemen in veel gevallen automatisch elkaars houding en manier van doen over. Pieter Pottenkijker probeert van deze kennis gebruik te maken met de kunst van het spiegelen. Door in houding, gebaren, en woordkeus zijn lezers te spiegelen, probeert hij daarmee in betere afstemming te komen.

Het overnemen van elkaars houding en gedrag is iets dat normaal onwillekeurig en spontaan plaatsvindt als mensen een goede verstandhouding hebben. De lezers van Pieter merken dit meestal niet, maar voelen zich hierdoor beter op hun gemak.

Pieter waakt ervoor te overdrijven. Spiegelen op een te overdreven manier veroorzaakt juist een averechts effect doordat zijn lezers zich dan niet serieus genomen voelen. Bovendien, zo leerde Pieter, is het bij het spiegelen ook belangrijk om in de gaten te houden wat je precies spiegelt. Als dat niet duidelijk is, zullen de lezers zich er wat ongemakkelijk bij voelen. Verrassingen zijn dwaze dingen, weet Pieter. Het genoegen wordt niet vergroot en het ongemak is vaak aanzienlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s