Pieter – niet in paniek – 18

Corona blijkt een blijvertje!?

Pieter Pottenkijker had zijn niet-in-paniek-pen eigenlijk al opgeborgen. Corona zou nu immers een toch wel verslagen onzichtbare vijand zijn. Maar ruim vijf kwartalen nadat voor het eerst bij een Nederlandse patiënt covid-19 werd vastgesteld, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2, zeggen wetenschappers allemaal dat die ziekte niet meer weggaat, ofwel: dat de ziekte endemisch wordt. “We moeten ermee leren leven,” stellen zij, zoals met andere virussen. “Het virus zal wereldwijd blijven circuleren en dus terugkomen”. Dat betekent dat er zeer waarschijnlijk geen “steriele immuniteit” wordt gevormd: een zodanige afweerreactie dat een ziekteverwekker het lichaam niet binnenkomt.

De mate waarin we er last van hebben, zal anders zijn als een groot deel van de bevolking immuun is, maar afhankelijk van hoelang de immuniteit aanhoudt, zullen we elk jaar of om de paar jaar mogelijk een opvlamming krijgen.

En dus heeft Pieter – node, maar dringend noodzakelijk – zijn niet-in-paniek-pen uit de lade gehaald en spiegelt en venstert hij met zijn soms relativerend, dan weer opjuttend commentaar rustig verder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s