In ons wonen de monsters

  • Halloween 2018

Op 31 oktober wordt er weer massaal gegriezeld, gehuiverd, gelachen en gefeest. Met zoveel monsterlijke extremisten en (soms) wereldleiders, vraag je je soms af of Halloween niet een slap aftreksel is van onze monsterlijke werkelijkheid.

 

  • Halloween: een geschiedenislesje

Al zo’n 2.000 jaar geleden vierden de Kelten jaarlijks op 31 oktober hun oogstfeest. Ze dachten dat de deur van de onderwereld dan open stond en de doden konden terugkomen. Maar niet alleen overleden mensen zouden terugkeren, ook demonen. Om die demonen af te schrikken, verkleedden de Kelten zich.

De naam Halloween is pas zo’n 400 jaar oud en komt uit Schotland. Het christelijke feest Allerheiligen, dat plaatsvindt op 1 november en ook in Nederland wordt gevierd, mengde destijds met het Keltische oogstfeest.

Het (oogst)feest op de avond vóór Allerheiligen noemden de Schotten All Hallows’ Eve (‘Allerheiligenavond’), dat later werd verbasterd tot Halloween.

In de negentiende eeuw namen Schotse en Ierse immigranten het feest mee naar de VS, waar het uitgroeide tot een gigantisch groot feest. Hallo, Halloween!

  • Het Halloween-woordenboek

Bij Halloween horen een hoop moeilijke Engelse termen. Ben jij straks aan het feesten met je kostuum aan? Dan moet je natuurlijk wel weten wat er om je heen gebeurt. Lees daarom ons Halloween-woordenboek. Mooi meegenomen: je kunt je vrienden aftroeven met deze triviale kennis.

  • Apple bobbing: Spel dat vaak met Halloween wordt gespeeld. De spelers moeten een appel uit een bak met water happen met hun armen op de rug.
  • Banshee: Een Keltische fee-vampier die de dood van een mens aankondigt. Geliefd Halloween-kostuum onder vrouwen.
  • Día de Muertos: Halloween-achtig feest op 1 en 2 november dat grootschalig wordt gevierd in Mexico en andere Latijns-Amerikaanse landen. Op het feest worden schedels getoond om de doden te eren.
  • Grim Reaper: Magere Hein, oftewel de verbeelding van de dood. Deze ‘man met de zeis’ is één van de populairste Halloween-outfits. Ook de moordenaar in de film Scream draagt het.
  • Jack-o’-lantern: De uitgeholde pompoen met een lichtje erin en uitgesneden gezicht is hét symbool van Halloween. Ooit werd het gebruikt om de boze geesten weg te jagen.
  • Trickor-treat: Betekent zoveel als ‘je snoep of je leven’. Met name in Noord-Amerika gaan kinderen met Halloween verkleed langs de huizen. Zeggen ze ‘trick-or-treat’ (‘ik lever je een streek of geef me een snoepje’)? Dan kan de bewoner dit ‘dreigement’ afkopen met een snoepje.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s