Tour de France – Slotetappe

etappe 23.png

  • Het venijn zit hem in de sprint (van Groenewegen)

Dylan Groenewegen heeft het tóch voor elkaar weten te boksen. De sprinter van LottoNL-Jumbo probeerde in 3 weken Tour de France telkens een etappe te winnen, maar kwam telkens net iets te kort. Tot zondagavond, waarop hij als eerste over de eindstreep kwam. En dat bij de laatste etappe, bij de Champs-Élysées.

Op zo’n 250 meter van de streep lag Groenewegen al op kop. Normaal gesproken iets te vroeg, maar het hoorde allemaal bij het plan. “Vroeg gaan is wat ik steeds wilde en nu deed ik het gewoon. Als je toch moet winnen, dan is dit wel een heel mooie dag. Dit is geweldig”, zo reageert hij bij de NOS.

Tranen van geluk

Alexander Kristoff was in een dik gevecht met Groenewegen. “Ik zat een beetje met Kristoff te boksen. In mijn oortje kreeg ik aanmoedigingen van ‘GAAN, GAAN!’.”

Vandaag lukt alles gewoon, was de conclusie van een huilende Groenewegen. “We winnen gewoon op de Champs-Élysées. Daar gaan we wel een biertje op drinken ja, ongelooflijk.”

Groenewegen is de eerste Nederlander die een massasprint in de Tour won sinds Jeroen Blijlevens in 1998 en boekte na Bauke Mollema, die eerder knap de zware vijftiende etappe won, de tweede Nederlandse ritzege van deze Ronde van Frankrijk.

Pieter Pottenkijker kan – net als de rest van wieler minnend Nederland – het geluk niet op: “Het is fantastisch om reuzenkracht te hebben, maar het vergt wijsheid haar als een reus te gebruiken.”


Froome (32) stelde zijn vierde Tourzege zaterdag al vrijwel veilig door in Marseille derde te worden in de tijdrit en sneller te zijn dan zijn concurrenten. Het podium wordt gecompleteerd door Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac) en Romain Bardet (AG2R), die respectievelijk 54 seconden en 2.20 toegeven op de winnaar.

Froome won de Tour eerder in 2013, 2015 en 2016. Hij nadert met zijn vierde eindzege Jacques Anquetil, Bernard Hinault, Miguel Indurain en Eddy Merckx, die de Tour allen vijf keer wonnen.

Zoals ieder jaar deed het peloton zondag in de beginfase van de 103 kilometer lange slotetappe rustig aan. Pas met nog 55 kilometer voor de boeg werd het tempo opgevoerd en probeerden verschillende renners te ontsnappen.

Toen de stofwolken waren opgetrokken reed er een groep van negen renners vooruit. Sylvain Chavanel, Daryl Impey, Alexey Lutsenko, Michael Schär, Stefan Küng, Imanol Erviti, Dion Smith, Marcus Burghardt en Julien Vermote sloegen een klein gaatje en hielden hun voorsprong door goede samenwerking lang vast.

Het peloton, waar bolletjestruidrager en nummer tien van het klassement Warren Barguil korte tijd op achterstand reed door een lekke band, had alle moeite om de vluchters weer bij te halen.

In de voorlaatste van negen rondes op de Champs-Élysées gaf het negental zich echter gewonnen en maakte het 167 renners tellende peloton zich op voor een massasprint. Daarin bleek Groenewegen, die vroeg op kop kwam, met een machtige sprint de beste.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s