Tour de France – Jusqu’à l’année prochaine

etappe 24.png

 • Bijna alle Fransen kennen de aardrijkskunde van het eigen land, daarvoor zorgt de Tour de France.

3.516 kilometer puur koersgenot, dat was de Tour de France 2017. De liefhebber kon vanaf zaterdag 1 juli, toen de Tour begon met een tijdrit in Düsseldorf, genieten van negen vlakke ritten, twee tijdritten, vijf heuveletappes en vijf bergeritten. Inmiddels is Parijs gehaald, de winnaar bekend en dus de Tour afgelopen.

Pieter Pottenkijker kijkt met wisselende gevoelens terug op de Tour: “Ik vrees niet dat de Tour een einde heeft genomen, maar wel dat zij eigenlijk nooit echt begonnen is.”


 • Froome’s weg naar z’n vierde winst in de Tour

Chris Froome had zondag 23 juli nog een klein hobbeltje te gaan voordat hij officieel de Tour de France op zijn naam kon schrijven, maar niemand twijfelde daar eigenlijk nog aan. De laatste etappe, die eindigde op de Champs-Élysées, was zoals altijd een nietszeggende rit die uitmondde in een massasprint. Die gewonnen werd door Dylan Groenewegen.

Froome bleef dus op zijn fiets zitten, en dus was er niks aan de hand en mag hij voor de 4de keer de gele trui mee naar huis nemen. Een geweldige prestatie, maar hoe kwam hij daar en wat heeft hij er allemaal voor moeten doen? De hoogtepunten op een rijtje.

 • Froome legt basis in proloog

Na de proloog mocht eerst Geraint Thomas een aantal etappes het geel dragen, maar Froome werd in de tijdrit knap 6de. Hij is sneller dan al zijn concurrenten voor het algemeen klassement.

De 3 etappes die daar op volgen zijn allemaal vlak. Prooi voor de sprinters dus. Froome verliest geen tijd.

 • Etappe 5: Aru test Froome, maar Froome pakt geel

In de 5de etappe gaan de renners voor het eerst klimmen en daarbij doet Fabio Aru Froome voor het eerst pijn. Hij wint de etappe met 20 seconden voorsprong. De Sky-renner finisht wel 20 seconden voor Thomas en neemt daarmee het geel over van zijn ploegmaat. Aru nadert tot 14 seconden van de Britse Keniaan.

Hierna volgen weer 2 vlakke etappes. De sprinters vechten om de zege. Froome verliest wederom geen tijd.

 • Etappe 8: Favorieten blijven bij elkaar

In de 8ste etappe wint Gesink bijna, maar Calmejane trekt aan het langste eind. De favorieten voor het klassement blijven in deze bergrit bij elkaar. Froome rijdt dus nog steeds in ’t geel.

 • Etappe 9: Helse etappe met veel uitvallers

Een heftige etappe door de bergen met linke afdalingen. Gesink gaat al snel op z’n plaat, maar ook de grootste uitdager Richie Porte knalt loeihard tegen een bergwand. Ook Geraint Thomas, ploegmakker van Froome, moet de strijd staken na een valpartij. De etappe wordt gewonnen door Rigoberto Uran, maar Froome wordt knap 3de en verstevigt daarmee zelfs zijn 1ste positie in het klassement. Naïro Quintana en Alberto Contador worden op achterstand gereden. Ook Dan Martin verliest tijd, doordat Porte hem meeneemt in z’n val.

De renners laten de bergen weer even achter zich. De 2 volgende etappes zijn weer sprintmateriaal. Froome behoudt gewoon het geel.

 • Etappe 12: Aru pakt het geel

Voor even raakt Froome zijn geliefde trui kwijt. Na een slopende etappe is de finish retesteil bergop. Op het laatste moment gaat Aru ervandoor met Bardet in z’n wiel. Bardet pakt de winst, maar Aru ook de nodige seconden, waardoor hij de gele trui overneemt.

In de etappe die daarop volgt, verliezen Froome en Aru elkaar niet uit het oog als er weer door de bergen wordt gekoerst. Aru behoudt het geel.

 • Etappe 14: Froome pakt ‘m terug

Aru houdt de gele trui niet lang om zijn schouders, want in de heuvelachtige 14de etappe met een lastige finale doet Froome goede zaken. Hij zit als 1 van de weinige favorieten op het einde wel goed voorin en pakt daardoor tijd op verschillende concurrenten, waaronder Aru. Froome mag het geel weer aantrekken.

De etappe daarna is voor onze Bauke Mollema. Hij wint op prachtige wijze de etappe. Daniel Martin pakt een paar seconden op Froome, maar die mag nog steeds de gele trui houden. In de 16de etappe wordt er weer gesprint en veranderd er niets noemenswaardigs in het klassement.

 • Etappe 17: Froome wint tijd

In deze bergrit finishen Froome en andere favorieten samen, maar onder andere Aru zit er niet bij. Het geel hangt nóg steviger om de schouders van de kleine Zuid-Afrikaan.

 • Etappe 18: een ware thriller

De ene na de andere monstercol moet worden beklommen en de top-5 van het klassement test elkaar nog maar eens goed. De beste van hen is Romain Bardet, maar Froome volgt al op 2 seconden.

In de 19de etappe rijden de renners over heuvelachtig terrein, maar dat heeft geen verschuivingen tot gevolg.

 • Etappe 20: Froome laat het zien in de tijdrit

In de tijdrit in de een-na-laatste etappe van de Tour is het de allerlaatste kans voor de concurrentie om Froome van zijn gele troon te stoten, maar dat lukt niet. Hij is de beste van alle klassementsrenners en wordt zelfs knap 3de. Als klap op de vuurpijl haalt hij op de meet nog bijna Bardet in ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s