Vierdaagse Nijmegen – Het zit er op!

zaterdag 22 juli.png

  • Als je de Vierdaagse klaar hebt, ben je helemaal vol en leeg tegelijkertijd!

Bert van der Lans (85) uit Nijmegen is er als eerste ooit in geslaagd om zeventig Vierdaagsen uit te lopen. Om 14.30 uur vrijdagmiddag arriveerde hij bij de eretribune, waar hij een speciaal voor hem gemaakt Vierdaagsekruisje van echt goud omgehangen kreeg.

“’t Ging lekker”, is zijn commentaar op de zeventigste tocht die hij heeft volbracht. Van der Lans had op zijn dagelijkse tocht van 30 kilometer gezelschap van kleinzoon Beau.

Het veertien karaats gouden Vierdaagsekruisje is speciaal voor hem gemaakt. Het heeft volgens de edelsmid een goudwaarde van ongeveer zeshonderd euro.

Van der Lans liep in 1947 zijn eerste Vierdaagse en heeft er sindsdien nooit één gemist. Of de Nijmegenaar in 2018 weer start kon hij vrijdag nog niet zeggen. “Dat ligt in de toekomst verborgen.”

Ook de oudste en de jongste deelnemer aan de 101e Vierdaagse zijn vrijdag binnengekomen. De 90-jarige Jurjen Pal uit Heerenveen liep voor de dertigste keer. Hij was niet de oudste ingeschreven deelnemer, maar de alleroudste (94 jaar) begon dinsdag toch niet aan de tocht.

De Nijmeegse Maud Molemans, die op 31 december twaalf jaar wordt, is de allerjongste die de Vierdaagse dit jaar heeft uitgelopen.

Traditioneel wordt de Vierdaagse afgesloten met de laatste 5 kilometer over de Nijmeegse St. Annastraat, die tijdens de intocht ook wel Via Gladiola heet. Om 18.00 uur sluiten de finishbureaus. Er zijn elk jaar een paar honderd lopers die de eindstreep niet op tijd halen.


Er begonnen dit jaar 42.036 mensen aan de Vierdaagse. De eindstreep van Nijmeegse Vierdaagse is vrijdag door 38.409 lopers gehaald, zo meldt de organisatie. Op de laatste dag staakten 308 mensen de strijd. Op woensdag vielen dit jaar de meeste deelnemers uit. Toen kwamen 1525 mensen niet aan de eindstreep. Op donderdag (de derde dag) vonden 1002 lopers het Waterloo.

De Vierdaagse zit er voor de wandelaars – waaronder Wopje, Feikje en hun dochter en kleinzoon – dus op. In Nijmegen werd vrijdagavond nog flink gefeest en waren de laatste loodjes van de Vierdaagsefeesten.

Alvast voor in de agenda: het wandelevenement vindt volgend jaar van 17 tot en met 20 juli plaats.

Pieter Pottenkijker neemt zijn petje af voor de lopers die de Vierdaagse succesvol beëindigden. In het bijzonder natuurlijk voor Feikje en Wopke. Tegen hen en ieder ander zegt hij: “TOT VOLGEND JAAR!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s