Tour de France – Etappe 20

etappe 22.png

  • Als je een renner ziet sprinten is hij (te laat) vertrokken.

Er moeten gekke dingen gebeuren als Froome de Tour de France niet wint. Hij was zaterdag in de 22,5 kilometer lange tijdrit in Marseille zijn concurrenten de baas met een 3de plek. De Poolse sneltrein Maciej Bodnar was de rapste renner van het hele peloton in 28.15, precies een seconde sneller dan zijn landgenoot Michal Kwiatkowski.

Froome heeft geen tijd verloren op zijn concurrenten. Sterker nog, hij won alleen maar tijd. Als klap op de vuurpijl haalde hij Romain Bardet nog bijna in ook. Bardet, de hoop van Frankrijk en nummer 2 van het klassement, had hele slechte benen vandaag en stelde daarom teleur. Hij kon zijn droom en die van vele Fransen niet waarmaken en behield nog maar net een 3de plek in het klassement. Hij staat nog maar 1 seconde voor op Mikel Landa.

Dylan van Baarle was de snelste Nederlander in  29.37. Dat is Mollema 1 minuut en 22 seconden langzamer dan Bodnar. Ook Bauke Mollema deed het best aardig in 29.51.


De 104e Tour de France zit er bijna op. Nog 103 kilometer in de 21e en laatste etappe, die traditioneel een prooi voor de sprinters is. Met acht ziedend snelle ronden op de Champs-Élysées neemt het peloton afscheid van het Tour de France-publiek.

De slotetappe is maar 103 kilometer lang en de ervaring leert dat er tot aan het oprijden van de Champs-Élysées rustig gefietst en gekeuveld wordt. Zoals gebruikelijk mag de ploeg van de gele trui als eerste het circuit opdraaien en daarna gaat het los in acht ronden van een kleine 7 kilometer. Dappere renners schrapen de laatste beetjes energie in hun vermoeide lichaam bij elkaar om weg te komen. Maar een massasprint is bijna onvermijdelijk.

Pieter Pottenkijker relativeert de successen: “Als je ziet hoeveel sporters God bedanken voor hun overwinning en als je tegelijkertijd de ellende in de wereld bekijkt, moet je haast concluderen dat God zich alleen om wielrennen, voetbal en tennis bekommert.”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s