Vierdaagse Nijmegen – de Via Gladiola lonkt

vrijdag 21 juli

  • Het dondert, het bliksemt en het rommelt…

De start van de Vierdaagse is donderdag gepaard gegaan met een flinke onweersbui. Duizenden wandelaars begonnen daardoor met een nat pak aan de Dag van Groesbeek.

Een onbekend aantal deelnemers aan de Vierdaagse is op de derde dag uitgevallen, mogelijk door voedselvergiftiging. Dat meldt de organisatie van de Vierdaagse. Ze onderzoekt wat er aan de hand is. Volgens de GGD zijn er geen extra maatregelen nodig. Onder de getroffen lopers zijn 20 militairen. De soldaten liggen met maag- en darmklachten in een aparte ziekenboeg.

Of Wopke en Feikje van dit alles last gehad hebben hult zich ook voor Pieter Pottenkijker nog in nevelen.

De militaire leiding neemt het op voor de mensen in de keuken op Kamp Heumensoord. ‘Er zitten 6000 mensen op Heumensoord. Als de hygiëne in de keuken niet goed is hadden we meer zieken verwacht. Militairen op missie zijn vaak gevoeliger door uitputting’, zegt een woordvoerder.

Op de derde dag waren er 1525 uitvallers, aldus marsleider Johan Willemstein.

Pieter Pottenkijker belde met het ziekenhuis, om te informeren naar de zieke soldaten. Hij kreeg het antwoordapparaat: alle verpleegsters hadden last van buikgriep…

De regen teisterde aan het begin van de dag dus de lopers, maar het water was voor velen welkom na de hitte van gisteren met temperaturen van boven de 30 graden. Vandaag kwam het kwik niet hoger dan 25 graden. Ernst Paul van Etten, hoofd medische dienst, zag vandaag veel verweekte voeten en veel blaren. Hij spreekt van ‘medisch gezien een mooie dag’.


Vandaag, de vierde en laatste laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse wordt ook wel de ‘dag van Cuijk’ genoemd. De laatste 5 kilometer voeren over de Nijmeegse St. Annastraat, die tijdens de intocht omgedoopt is tot Via Gladiola.

De route leidt de wandelaars vanuit Nijmegen via Grave en Cuijk.

Pieter Pottenkijker ziet de zonnige kant van de regenval: “Als  het regent op de parade, kijk omhoog in plaats van naar beneden. Zonder de regen, zou er geen regenboog zijn.”

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s