Tour de France – Etappe 20

etappe 21.png

  • Hagen heerst – Mollema haakt af

Edvald Boasson Hagen heeft de 19e etappe in de Tour de France gewonnen. De Noor sprong op de juiste momenten mee met de juiste groep en reed een paar kilometer voor de finish in zijn eentje weg bij zijn medevluchters. Boasson Hagen won in 2011 voor het laatst in de Tour, 2 maal zelfs.

Na de zware Alpen-etappes was het vrijdag tijd voor de langste rit van deze Tour: 229,5 kilometer moesten de renners afwerken over 3 cols van de 3e categorie. Vanaf de start wilden meerdere coureurs al wegrijden om een kopgroep te vormen. Een paar pogingen later vormde zich na een kilometer of 40 een permanente groep, met onder andere Thomas de Gendt, Lilian Calmejane, Tony Gallopin, Edvald Boasson Hagen en ook… Bauke Mollema!

Binnen no time was het verschil met het peloton opgelopen tot dik 5 minuten. Timo Roosen viel daaruit weg, want de Lotto-Jumbo-renner was ziek en stapte af. Het peloton gaf de zege aan de kopgroep, aangezien Mollema de beste geklasseerde rijder was op dik 3 kwartier. Nadat Michael Matthews de groene trui definitief had binnengesleept, werd het een beetje saai. De voorsprong liep op tot boven de 10 minuten.

Op 60 kilometer voor de streep werd het een beetje leuk in de kopgroep. Jens Keukeleire reed ineens 10 seconden voor zijn 19 makkers, maar werd snel teruggehaald. Het bleef een tijd onrustig met meerdere pogingen van verschillende mannen, maar pas op 16 kilometer voor de streep scheurde het definitief. Helaas kon Mollema niet mee springen met de andere 9.

Daarna was het dus een spel van nog geen 10 man. Boasson Hagen en Arndt waren op papier de beste sprinters. Toen de Noor echt even aanzette, moest Arndt wel passen. Boasson Hagen, die ook Gent-Wevelgom ooit won, gaf het niet meer weg en pakte eindelijk zijn 1e Tour-etappe in 6 jaar. Eerder werd hij nog 2 keer nipt geklopt dit jaar.


De 20e etappe van de Tour de France is een individuele tijdrit van 22,5 kilometer in Marseille. De Zuid-Franse kuststad mocht al vaker de Tour de France begroeten, maar nu is er dan ruimte gemaakt voor een bijzondere afspraak in de voorlaatste etappe. Het nagenoeg vlakke rit parcours bevat een punchy klimmetje op 7 kilometer van de finish.

Over vlakke tot licht glooiende wegen rijden de renners richting de voet van een explosief klimmetje, de basiliek Notre-Dame de la Garde. Daar komen ze na 14,4 kilometer en vervolgens is het 1,2 kilometer klimmen tegen 9,1%. Ja, dat is steil. De afdaling is iets langer en dus ook minder steil en in een slordige 5 kilometer knallen de renners naar de finish.

Aangezien de Tour niet alleen sportieve maar ook toeristische en culturele belangen heeft, passeert de tijdrit al het moois dat Marseille te bieden heeft. Met het Stade Vélodrome als start- en aankomstplaats, koersen de renners via La Corniche – de mooie kustlijn van de Middellandse Zee – naar de rustieke haven Le Vieux Port. Zoals al opgemerkt wordt ook de Notre-Dame de la Garde meegepakt.

Al 34 keer eerder was de Tour in Marseille. In de eerste editie, in 1903, won Hippolyte Aucouturier een slijtageslag van 374 kilometer die in Lyon was vertrokken, terwijl Mark Cavendish de laatste Touretappe in de Zuid-Franse havenstad won. Dat was in 2013 en, u raadt het al, het gebeurde in de sprint.

Pieter Pottenkijker studeert ondertussen op de Marseille Marseillaise. Hetgeen betekent dat hij met zijn hoofd al in Parijs zit: “Laat de renners dit lied zo lang mogelijk zingen onderweg: de weg wordt er minder eentonig door.”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s