Tour de France – Etappe 19

etappe 20.png

  • Tour loopt ten einde, maar is nog niet beslist

Warren Barguil gaat, als hij op de fiets blijft zitten, de bollentrui naar Parijs brengen. De Fransman van Team Sunweb won de etappe op de Franse national feestdag en zette donderdag de kroon op zijn werk door ook op de Col d’Izoard te winnen. “Dit is een droom die drie weken duurt”, glunderde hij vol ongeloof op de Alpentop.

“Gisteravond had ik het er nog met Michael (Matthews, PP) over, dat we nooit hadden verwacht de bollentrui, de groene trui én drie etappes te kunnen winnen. Nu hebben we nog een rit gewonnen. Dit is gewoon ongelooflijk”, duidde Barguil direct na zijn zege. Barguil deelt tijdens deze Tour een kamer met Matthews, die woensdag de groene trui veroverde na het wegvallen van Marcel Kittel.

Rigobert Urán en Romain Bardet gaan normaliter in de tijdrit uitmaken wie er tweede wordt deze Tour de France achter Chris Froome. Het duo liet ook op de Izoard weer zien sterk te zijn, maar wist de geletruidrager nooit echt op de pijnbank te leggen.

“Ik dacht dat ik ging stikken na de finish. Ik heb echt alles gegeven”, zegt Bardet, die wel vier seconden aan bonificaties pakte. “Ik heb het ook wat tactisch gespeeld, door Froome de indruk te geven dat ik niet zo super was. Ik heb de koers gereden die ik moest rijden. De Tour is al geslaagd voor mij.”

Ook Urán kijkt met tevredenheid terug op zijn optreden. “Het was vooral belangrijk om geen tijd te verliezen. We vlogen echt op de Izoard. Het was echt zwoegen, maar het is goed verlopen voor mij. We wisten dat het moeilijk zou worden. Sky kun je niet zomaar aanvallen. Het is afzien op het einde van de Tour.”


De 19e etappe is de langste van de Tour de France. In 222,5 kilometer rijden de renners van Embrun naar Salon-de-Provence. Vluchters of sprinters?

De etappe voert langs de karakteristieke dorpen van de Provence en de geurige lavendelvelden. De race is grotendeels heuvelachtig en dat zal avonturiers ongetwijfeld uitnodigen om een ontsnapping op poten te zetten. Daarvoor biedt deze etappe de laatste echte mogelijkheid. Wegblijven zal echter nog lastig zijn, want de ploegen zullen er alles aan doen om hun sprinters in de perfecte positie naar Salon-de-Provence te brengen.

De rit heeft twee gecategoriseerde beklimmingen in de eerste 43 kilometer. De Col de Lebraut is 4,7 kilometer lang en stijgt met 6%, terwijl de Côte de Bréziers een klimmetje van 2,3 kilometer à 5,8% is. Over glooiende wegen gaat het parcours verder tot na ruim 170 kilometer de Col de Pointu opdoemt, goed voor 5,8 kilometer klauteren tegen een gemiddelde stijging van 4,1%. Vanaf de top is het nog 45 kilometer naar de meet en ongeveer de helft daarvan gaat in dalende lijn. Het oude centrum van finishplaats Salon-de-Provence ligt op een heuvel, die wordt gekroond door het kasteel Château de l’Emperi.

Met het einde van de Tour in zicht verheugt Pieter Pottenkijker zich op Parijs: “Parijs is altijd mooi, wat er ook gebeurt.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s