Tour de France – Etappe 18

etappe 19.png

  • Kittel naar huis, maar de Tour trekt verder

Groenetruidrager Marcel Kittel heeft woensdag opgegeven in de Tour de France. De Duitse sprinter ging in de zeventiende etappe, die gewonnen werd door de Sloveense Lotto-Jumbo-renner Primoz Roglic, al na twintig kilometer hard onderuit en staakte twee uur later de strijd.

De Australiër Michael Matthews (Team Sunweb) neemt de groene trui over van Kittel, die 373 punten had. Matthews staat, inclusief zijn gewonnen tussensprint op woensdag, op 364 punten. Het Duitse Sunweb, dat Nederlandse roots heeft, heeft daardoor nu twee truien om de schouders. De Fransman Warren Barguil rijdt in de bergtrui.

Roglic kwam woensdag na 183 kilometer solo over de meet in Serre-Chevalier. De 27-jarige Sloveen bezorgde Lotto-Jumbo én zijn land de eerste etappezege ooit in de Tour. Chris Froome behield de gele trui.


De 18e etappe van de Tour voert naar de top van de Col d’Izoard. Dat is een zware klim, maar omdat de eerste helft van de race goed te doen is, kunnen we ook een strijd op twee fronten krijgen. Avonturiers voor de dagzege, klassementsmannen voor de gele trui.

De etappe bestaat eigenlijk uit twee delen. Wie om de dagzege gaan strijden, is ervan afhankelijk hoe ver de klassementsfavorieten de aanvallers in de glooiende eerste helft van het parcours laten wegrijden. Na een slordige 120 kilometer begint het zwaartepunt van de race. Eerst de Col de Vars en dan de Col d’Izoard. Dat zijn stevige klimmerskluiven en daar wordt de race met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid beslist.

De Col de Vars is een beklimming van 9,3 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5%. Na een lange afdaling en een – al licht oplopende – sectie door het dal ligt de sleutel tot succes op de Col d’Izoard. De beklimming stijgt in 14,1 kilometer met een gemiddelde van 7,3%, maar dat is slechts een deel van het verhaal. In de laatste 10 kilometer gaat de Izoard met 9% gemiddeld omhoog, terwijl de slotkilometer 10% klokt.

Pieter Pottenkijker valt de laatste dagen ook regelmatig. Niet van zijn stoel, maar van verbazing: “Gezegend is hij die niets verwacht, want hij zal heerlijk verbaasd worden.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s