Tour de France – Etappe 16

 

  • Wie gaat de Tour 2017 winnen?

Rigoberto Urán en Fabio Aru zijn twee van de grootste uitdagers van geletruidrager Chris Froome. De verschillen in de top van het klassement in de Tour de France zijn klein, maar kunnen Urán en Aru de Brit serieus bedreigen met nog een tijdrit in het verschiet? “Ook voor Froome is dit kleine verschil wennen”, weet Aru.

Op de rustdag geven alle klassementsfavorieten tekst en uitleg bij hun plannen en positie in het klassement. Ook Froome zelf, die de pers op de eerste rustdag in de Dordogne nog teleurstelde. “Toen ik in Düsseldorf aan de Tour begon zei ik al dat dit de grootste uitdaging van mijn carrière zou worden en de zwaarste strijd vergeleken met eerdere Tours. Dit is wat we verwacht hadden. Ik ben nu vooral blij dat ik aan de goede kant sta en geen tijd hoef goed te maken op mijn concurrenten”, zei Froome maandag tegenover de NOS.

Froome staat eerste in het klassement. Op achttien seconden staat Aru tweede, Bardet geeft 23 tellen toe en Urán vindt zichzelf na vijftien etappes terug op plek drie met 29 seconden achterstand op Froome. Kleine verschillen dus, maar die verrekte tijdrit gooit roet in het eten voor de uitdagers van Froome. Froome zelf is op het 22,5 kilometer lange parcours op de voorlaatste dag van de favorieten de favoriet. Of zou Urán in zijn buurt kunnen blijven?


De vraag rondom een rit als die van vandaag is: welk scenario zal als winnende uit de bus rollen? De nog overgebleven snelheidsduivels zullen maar wat graag opnieuw willen sprinten voor de bloemen. En wat met de mogelijke wind in deze streek, die op gunstig gezinde dagen flink kan huishouden?

Parcours

Met de Alpen die vanaf woensdag opdoemen, zullen de klassementsrenners hun kruit zo droog mogelijk willen houden. Het eerste bedrijf van de etappe trekt echter nog door de uiteinden van het Centraal Massief, en biedt daarmee kansen voor de renners met fond om een gewichtige kopgroep op poten te zetten in een poging de sprintploegen op afstand te houden.

Le Puy-en-Velay is misschien wel het meest bekend als tussenstop voor wandelaars in hun spirituele reis naar Santiago de Compostela. Het is hiermee ook dé plek voor renners en ploegleiders om hun onderlinge irritaties weg te wrijven, te herbronnen en met een hernieuwd elan aan de slotweek te beginnen. Vuurwerk mag er daarom ook verwacht worden vanuit de geleidelijk bergop lopende start. Na veertien kilometer wordt het langzaam stijgende asfalt ingeruild voor de niet te onderschatte stroken van de Côte de Boussoulet (4.5 km aan 6.5%). Hierop volgen vijftig op- en afgaande kilometers, met als slotstuk de niet al te moeilijke Col du Rouvey (2.8 km aan 5.6%).

Pieter Pottenkijker meent dat elke voorspelling nu er een is als kijken in koffieprut: “Je kan de dingen pas voorspellen nadat ze gebeurd zijn.”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s