Tour de France – Etappe 15

etappe 15.png

  • Matthews klopt Van Avermaet, Froome pakt gele trui terug

Tour de France 2017: De finish van de 14e Touretappe ligt bovenop de Côte de Saint-Pierre, goed voor 570 meter klimmen tegen 9,6%. Matthews wacht geduldig in het wiel van Van Avermaet en springt er op het goede moment uit voor de zege. Aru verliest bijna een halve minuut en levert de gele trui weer in bij Froome.

Hoera… de Jura, zullen de klimmers denken in de 15e etappe van de Tour de France. In de 160 kilometer van Bourg-en-Bresse naar Culoz ligt een spervuur aan klimmen op hen te wachten. De laatste top wordt op 14 kilometer van de meet gerond.

Een onvervalste uitputtingsslag in het middengebergte. In een afwisselende tango van steile cols, korte kuitenbijters en straffe afdalingen krijgen de renners het, kortom, zwaar te verduren. De Col du Berthiand, Col du Sappel, Col de Pisseloup, Col de la Rochette, tweemaal Col du Grand Colombier (eenmaal Lacets de Grand Colombier geheten en niet tot de top reikend) en talrijke naamloze ‘puisten’ tussenin presenteren samengeteld een zestigtal klimkilometers.

De aankomstplaats ontvangt de Tour voor de eerste keer. Het dorpje is nochtans wel bekend in de atletiekwereld, want de Franse topsprinter en viervoudig Europees kampioen Christophe Lemaitre trok er zijn eerste spurtjes.

Eén zaak staat vast: de winnaar in Culoz is un héro!

Pieter Pottenkijker spreekt de waterdragers van deze dag moed in: “De man die een berg verzet, begint met het wegdragen van kleine steentjes.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s