Tour de France – Etappe 13

etappe 13.png

  • Romain Bardet wint etappe, Aru het geel!

De twaalfde Touretappe kan wel eens een voorbode zijn geweest voor een bloedstollende slotweek. Chris Froome leek een comfortabele voorsprong te hebben in het algemeen klassement, maar de boel werd flink opgeschud in de laatste 300 meter van deze koninginnenrit door de Pyreneeën. Terwijl Team Sky alles onder controle leek te hebben, verloor Froome in de slotfase het contact met onder anderen Romain Bardet die de rit won, en Fabio Aru die de gele trui overnam.

Cummings begon met een voorsprong van twee minuten aan de Col de Peyresourde. Aan de voet van die klim zorgden Aru en Froome voor opschudding door allebei een bocht volledig verkeerd in te schatten en rechtdoor het gras in te rijden – tussen de caravans. Gelukkig konden beide klassementsmannen ongeschonden hun weg vervolgen.

Nairo Quintana was op de Pyreneeënklim de eerste van de favorieten die het contact verloor met zijn rivalen, die op drie kilometer voor de top Cummings inrekenden – de laatste renner van de oorspronkelijke kopgroep. Ook Alberto Contador kon het tempo niet langer volgen in de laatste kilometer van de Peyresourde.

Daarna volgde na een korte afdaling de zware klim naar Peyragudes met stijgingspercentages tot zestien procent. Tot dat steile gedeelte had Team Sky de koers in de broekzak, maar kopman Froome kraakte toen Aru op de pedalen ging staan. De Brit moest meter voor meter prijsgeven en verloor de gele trui.

Bardet passeerde de kampioen van Italië en won de etappe, net als in Saint-Jean-de-Maurienne in 2015 en in St-Gervais-Mont-Blanc in 2016. Aru eindigde als derde en nam de leiding in het klassement over. Voor het eerst moet Froome de gele trui afstaan in de bergen sinds hij het kledingstuk voor het eerst droeg in 2013.


Alle Franse deelnemers hebben de dertiende etappe met rood omcirkeld in het routeboekje. De reden: het is Quatorze Juillet, de nationale feestdag van de Fransen. Wint er sinds 2005 (David Moncoutié) weer een Fransman op Quatorze Juillet of gaat er een andere vluchter aan de haal met de ritzege?

Het is in ieder geval opnieuw klimmen geblazen, alleen is er in tegenstelling tot donderdag geen finish bergop. De dertiende etappe start in Saint-Girons om 14:45 uur en is slechts 101 kilometer (!) lang. In die 2.5 uur koers moeten er wel drie beklimmingen van eerste categorie opgereden worden. Na 25 kilometer doemt de Col de Latrape (5,6 km à 7,3%) op, waarna de Col d’Agnes (10 km à 8,2%) en Mur de Péguère volgen. Daarna is het zo’n 25 kilometer in dalende lijn naar de finish in Foix.

Pieter Pottenkijker heeft voor de renners een advies om valpartijen te voorkomen:  “Als er twee wegen zijn, neem dan de moeilijke, want op de gemakkelijke is het altijd dringen.”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s