Tour de France – Etappe 12

etappe 12.png

  • Marcel Kittel: En dat is vijf!

Marcel Kittel heeft zijn vijfde etappe van deze Tour de France gewonnen. De Duitser van Quick-Step Floors bleef Dylan Groenewegen nipt voor. De Nederlander koos het wiel van de veelwinnaar, maar wist net niet uit diens wiel te komen.

Het is een herhalend scenario in de vlakke etappes: vanuit de start ontsnappen enkele renners en dan rijdt Julien Vermote er de hele dag achteraan. Dit keer waren Marco Marcato (UAE Emirates), Maciej Bodnar (BORA-hansgrohe) en Frederick Backaert (Wanty-Groupe Gobert) de gelukkige vluchters. Zij reden een voorsprong van vijf minuten bij elkaar, die daarna door de sprintersploegen tussen de twee en drie minuten gehouden werd.

In de bevoorradingszone werd het peloton opgeschrikt door een valpartij. John Degenkolb kwam nog goed weg en Jakob Fuglsang had wat last van zijn pols, maar Dario Cataldo kwam er minder goed van af. De Italiaan van Astana liep een polsblessure op en moest uitstappen. Een kleine 60 kilometer van de meet vond weer een crash plaats in het peloton, met Arthur Vichot als grootste slachtoffer. Ook Romain Bardet en Michael Matthews kwamen kort in aanraking met het asfalt.


Op donderdag 13 juli 2017 beginnen de renners aan een zwaar tweeluik door de Pyreneeën. Tijdens de 214,5 kilometer lange rit door het zuiden van Frankrijk moeten de renners over maar liefst zes cols. Het zwaartepunt ligt in het tweede gedeelte, wanneer in de laatste vijftig kilometer drie zware cols moeten worden bedwongen.

Na de start in Pau gaat het aanvankelijk over een relatief vlakke route. Vanaf het moment dat het peloton vanaf Tournay zuidwaarts trekt, wordt het lastiger. De Côte de Capvern (7,7 km aan 3,1%) en de Col des Ares (7,4 km aan 4,6%) van respectievelijk vierde en tweede cateogie zijn opwarmertjes voor wat komen gaat. Daartussen zijn er nog punten te verdienen voor de groene trui. Na de afdaling van de Col de Menté (6,9 km aan 8,1%) kan de finale beginnen.

De eerste van de drie zware cols in de finale is de Port de Balès. Deze 11,7 kilometer lange beklimming is een onregelmatige klim, waarin de steiltes elkaar behoorlijk afwisselen. Het zal hierdoor voor renners lastig worden om hun ritme te vinden. Na een lange afdaling volgt met de beklimming van de Peyresourde opnieuw een stevige opdracht. In de 9,6 kilometer lange klim naar de 1589 meter hoge top komen de stijgingspecentages zelden onder de 7,5%.

Na een korte afdaling volgt de slotklim naar het wintersportplaatsje Peyragudes. De laatste keer dat de Tour deze beklimming in het etappeschema had opgenomen, was in 2012. Alejandro Valverde bleef destijds het Sky-duo Froome en Wiggins voor. De klim is slechts 2,4 kilometer lang, maar kent een maximaal stijgingspercentage van maar liefst 16%.

Pieter Pottenkijker intussen doopt de Tour de France om in Tour de Kittel en meent dat bijgeloof in de geest van de Tour een steeds belangrijker rol gaat spelen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s