Tour de France – Etappe 10

etappe 10.png

  • Na genomen rust is het goed arbeiden!

De rustdag in de Tour de France is (op-)vallend rustig verlopen. Er gebeurde eigenlijk niets opzienbarends. Alleen de onfortuinlijke Belg Thomas Degand – coureur van Wanty-Groupe Gobert – kwam ten val. Hij werd maandag omvergelopen door een hond en liep daarbij schaafwonden op aan de rechterzijde van zijn lichaam.

Degand trok er alleen op uit voor een ritje op de eerste rustdag van de Tour, die de eerste volle week in koers al tal van valpartijen en geblesseerde wielrenners opleverde. ,,Plotseling kwam een dalmatiër uit de tuin van een woning aangelopen”, liet Degand weten. ,,Ik kon hem niet meer ontwijken, hij liep recht in mijn wiel en ik kwam ten val.”


Daags na de rustdag verlaten de renners de bergen en krijgen zij een relatief vlakke overgangsrit voorgeschoteld. Het ligt dan ook voor de hand dat deze etappe in een massasprint gaat eindigen. Wordt het de vierde voor Kittel?

Het startschot wordt gegeven in Périgueux. Hier begint het peloton aan een rit van 178 kilometer door de Dordogne. Aanvankelijk zet men koers in oostelijke richting, maar in het tweede gedeelte keert men om naar Bergerac.

In deze tweede helft van de etappe zijn er punten voor de diverse truien te winnen. Na iets meer dan honderd kilometer volgt de Côte de Domme, een 3,5 kilometer lang klimmetje van vierde categorie (3,3% gemiddeld). Na 121 kilometer is er in bij Saint-Cyprien de enige tussensprint van de dag. De beklimming van de Côte du Buisson-de-Cadouin (2,1 kilometer aan 5,6% gemiddeld) is de laatste hindernis van de dag. De top ligt op 39,5 kilometer van de aankomst. Hierna volgt de slotfase over lange rechte wegen langs de rivier Dordogne. De etappe eindigt met een rechte lijn van vijfhonderd meter.

Dé referentie voor de sprint blijft nog altijd Marcel Kittel. Kan hij Kin Bergerac het record van meeste Duitse ritzeges in de Tour (12), exclusief voor zichzelf grijpen?

Pieter Pottenkijker meent dat de Tour wel eens interessanter is geweest….

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s