Tour de France – Etappe 9

Etappe 9

  • Robert Geesink levert topprestatie, maar grijpt naast de winst.

Robert Gesink heeft in de achtste etappe van de Tour net naast ritwinst gegrepen. Onze landgenoot van Team LottoNL-Jumbo moest na een zeer slopende rit door de Jura enkel de Lilian Calmejane (Direct Energie) voor zich dulden. De Fransman sprong op de slotklim weg uit het groepje met Gesink en bereikte helaas 37 seconden eerder de eindstreep.

Er werd volle bak gekoerst op alle fronten, nadat er op een ogenblik zelfs een vijftigtal renners voor het peloton uitreed. Vooraan vonden er op de beklimmingen constant schermutselingen plaats en in fases ontstond er op de Côte de Viry (2e cat.) een kopgroep van acht man.

Opvallend genoeg bleef Team Sky zo hard rijden achter de vluchters, dat het verschil bij het opdraaien van de Côte de la Combe de Laisia-Les Molunes (1e cat.) nog slechts anderhalve minuut bedroeg.

Het was uiteindelijk Calmejane die de bergop de beslissende demarrage plaatste. Gesink moest even passen en koos zijn eigen tempo. Calmejane leek onbedreigd op de overwinning af te stevenen, totdat de kramp in zijn benen schoot op een hellend stuk.

Het Franse talent wist zich echter knap te herstellen en zegevierde alsnog in deze zeer enerverende rit. Gesink werd na een uiterste knap optreden tweede. De Nederlander bleef de groep der favorieten immers nog net voor.


In de 9e etappe van de Tour de France krijgen de renners een stevig bergmaal in de Jura voorgeschoteld. Onderweg ronden ze zeven cols, waarna de aankomst bergaf in Chambéry is.

Het begint relatief eenvoudig, zo lijkt het, als de renners direct uit de start de Côte des Neyrolles op rijden. Die klim is 3,2 kilometer lang en stijgt over die afstand met 7,2%. Goed te doen, zou je zeggen, maar er zit een adder onder het gras. Een hele dikke. Een hele giftige ook.

Eenmaal boven stijgt de weg gewoon door. Ligt de Neyrolles op 825 meter, na die ‘top’ voert de route zonder afdaling door naar de Col de Bérentin en die ligt op 1.144 meter. Een gemiddelde stijging van 4,25%. Ook nu geen afdaling trouwens, maar een vals plat.

Pas als de renners na 16,5 kilometer de Col de Cuvery hebben aangetikt, worden ze beloond met een afdaling.

Dat is dan nog maar het begin. De in de Tour debuterende Col de la Biche doet na een slordige 50 kilometer van zich spreken. Het is een klauterpartij van 10,5 kilometer à 9% met op de top ook een kleine verrassing. Na een korte afdaling gaat het nog eens 1 kilometer met 3,5% omhoog.

Pieter Pottenkijker intussen meen dat je een berg nooit moet meten voordat je hem beklommen hebt…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s