Tour de France – Etappe 8

Etappe 8.png

  • Niet alleen voetballers scoren een hattrick!

Marcel Kittel heeft zijn hattrick in de Tour compleet gemaakt. De Duitser van Quick-Step Floors moest de derde ritzege wel uit zijn tenen halen, want het was extreem ‘close’ met Edvald Boasson Hagen, de Noor van Dimension Data.

Geen van beide heren durfde het zegegebaar te maken op de streep. Een fotofinish moest er aan te pas komen om een winnaar aan te wijzen in deze millimetersprint. Uiteindelijk bleek Kittel zijn wiel net een fractie eerder over de lijn te hebben gedrukt. Dylan Groenewegen (Team LottoNL-Jumbo) werd zesde in deze zevende etappe.

Er viel ook een klein Nederlands succesje te vieren. Dylan van Baarle (Cannondale) was voor de tweede keer mee in de ontsnapping van de dag en kreeg de prijs van de strijdlust. Van Baarle werd verkozen boven zijn metgezellen Maxime Bouet (Fortuneo-Oscaro), Yohann Gène (Direct Energie) en Matteo Bono (UAE Team Emirates).


De 8e etappe van de Tour de France voert in 187,5 kilometer van Dole naar Station des Rousses. Onderweg ronden de renners drie cols, waarna de finish aan het einde van een glooiende sectie van 12 kilometer ligt.

De Tour de France van 2017 voert door de vijf grootste bergstreken van Frankrijk, wat sinds 1992 niet meer gebeurd is. Na de Vogezen in rit 5 klauteren de renners in de 8e etappe door de Jura. Onderweg krijgen ze de Col de la Joux, Côte de Viry en de Montée de la Combe de Laisia Les Molunes voor de wielen, waarna de finish in Station des Rousses ligt. In de Tour de France van 2010, die in Rotterdam begon, boekte Sylvain Chavanel in het skiresort één van zijn twee overwinningen van die editie.

Na een vlakke aanloop van 28 kilometer komen de renners in een heuvelachtige zone, die doorloopt tot de Col de la Joux, een pas die ze ronden na 101,5 kilometer. Via de ene na de andere helling komen ze telkens een beetje hoger tot ze op een hoogte van 1.035 meter op de genoemde pas zijn. De Col de la Joux is een beklimming van 6,1 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,7%.

Vanaf de Col de la Joux wordt het parcours iets bergachtiger. Na een golvende sectie van een paar kilometer volgt een lange afdaling naar Chassal en daarna gaat het de Côte de Viry op, een klim van 7,6 kilometer à 5,2%. Op de top staat er 138,5 kilometer op de teller.

Na de Viry loopt de klim nog even door voor de afdaling begint. Die wordt vervolgens weer onderbroken door een tussenklimmetje, maar na 159 kilometer zijn de renners dan toch in Saint-Claude en kan het slotstuk beginnen.

Pieter Pottenkijker inmiddels vraagt zich af waar de Nederlanders blijven…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s